Isten hozta honlapunkon!

Szűrő
 • Megalakult az Isten szolgája Esterházy János imaszövetség

  2022. október 15-én, Bacsfán, a Szentantali Könnyező Szűzanya Kegyhelyén megtartott Isten szolgája Esterházy Jánosnak szentelt emléknap fontos eseményeként Schranko László plébános imaszövetség létrejöttét hirdette meg. Az újonnan meghirdetett lelki közösség Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek védnöksége alatt fő feladatának tekinti, hogy tagjai naponként imádkozzanak Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért. Az imaszövetség tagjai egyúttal ígéretet tesznek arra is, hogy követve Esterházy János, Istenre való ráhagyatkozásának példáját, elősegítik lelki örökségének kibontakoztatását többek között azáltal, hogy:

  1. hűségesek maradnak Krisztus Urunkba vetett hitükhöz és szülőföldjükhöz,

  2. imádkoznak nemzetükért és a népek közti kiengesztelődésért,

  3. a testvéri egységet erősítve imádkoznak szeretteikért, jótevőikért, valamint Egyházunk, civilizációnk s nemzeteink ellenségeiért.

 • Bemutatták Lukácsy György: Hazatérés című színdarabját a Nemzeti Színházban

  Fotó: Eöri Szabó Zsolt/ Nemzeti Színház

  2022. október 28-án tartották Lukácsy György: Hazatérés című színdarabjának bemutatóját a Nemzeti Színházban.

  Cikkek a témában:

  https://nullahategy.hu/az-o-lelkebe-mindenki-belefert-interju-rubold-odonnel-az-esterhazy-janosrol-szolo-darab-rendezojevel/

  https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/10/rubold-odon-esterhazy-janos-helytallasa-embert-probalo-volt

  https://index.hu/kultur/2022/10/31/esterhazy-janos-hazateres-bemutato-nemzeti-szinhaz/

  https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/hazateres-1

 • Zarándoknapot tartottak Alsóbodokon Esterházy János emlékére és tiszteletére

  Zarándoknapot tartottak Alsóbodokon Isten szolgája, Esterházy János halálának 65. és hamvai végső nyugalomra helyezésének 5. évfordulóján. A tragikus sorsú felvidéki politikus földi maradványait 2017-ben helyezték örök nyugalomra a Nyitrához közeli Alsóbodokon a Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnában, s ekkor nyitotta meg kapuit a zarándokközpont, mely egész évben várja a látogatókat.

 • Az alsóbodoki zarándoklat után

  "Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatási ügye győzni fog. És ehhez tartozóan lesz kiengesztelődés és egymásra találás a Kárpát-medencei népek közt. Szeptember 17-én megint megmutattuk hamvai nyughelyén, hogy magyarok, szlovákok, lengyelek ezen a keresztúton járunk. Az út és a cél elválaszthatatlanul egy. A dátum csak hitünk függvénye. Az út helyett a keresztút szót azért használtam, mert nem diadalmenet az egymásra találás. Hajrá, tovább! "

  Alsóbodok, 2022. szeptember 17."

  Gál Péter

  Képriport a zarándoklatról, IDE KATTINTVA.

  Beszámoló (videókkal) a zarándoklatról, IDE KATTINTVA.

  Egy szvetter története - Esterházy János szenvedéseinek egyik mellékesnek tűnő, ám a vele való bánásmódot jól szemléltető részlete Mycielskiné Esterházy Mária (Esterházy János húga) és Esterházy János feljegyzései alapján IDE KATTINTVA.

 • Emléktáblát avattak gróf Esterházy János tiszteletére Bátorkeszin

  Bátorkeszi község önkormányzata a Felvidéki Értékőrzőkkel együtt Esterházy János emléktáblával díszítette a Fő téren álló kultúrház egyik falát. Oláh Szilveszter budapesti szobrászművésztől kapták ajándékba a bronz emlékplakettet, amelyet márványtáblára helyeztek, s június 18-án a mártír gróf életművéhez, mindenkori helytállásához méltó kultúrműsor keretében avattak fel és koszorúztak meg.

  A cikk folytatása az alább linkre kattintva érhető el:

  https://ma7.sk/tajaink/emlektablat-avattak-grof-esterhazy-janos-tiszteletere-batorkeszin-kepgaleriaval

  További cikk a témában:

  „Nagyon szép a plakett, de az emléktáblával baj van: nincs hová vésni, hogy Szent gróf Esterházy János”

 • Esterházy-emlékünnepség a Endrődy János Alapiskola parkjában

  „Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága.“ (Esterházy János)

  Az elmúlt hétvégén, szemerkélő esőben a fenti idézettel nyitotta meg a muzslai Endrődy János Alapiskola igazgatója, Ölveczky Árpád az emlékünnepséget az iskola előtti történelmi parkban.

  Muzslán 2021-ben ünnepélyes keretek között avatták fel a községi önkormányzat jóvoltából emelt Esterházy János-emlékoszlopot. Az emlékünnepen főleg az iskola diákjai vettek részt. A bevezetőben Lőrincz Aranka Sarolta Esterházyról írt verse hangzott el az iskola diákjának előadásában.

 • „Zsidóbérenc, magyar féreg” – nyolcvan éve mondott nemet Esterházy János

  Május 13-án délelőtt meghitt, ünnepélyes keretek között leplezték le az Esterházy János-emléktáblát a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban. Turi Török Tibor szobrászművész alkotását Kiss Róbert, a Nagyszombati Egyházmegye általános helynöke áldotta meg. Az Esterházy Akadémia és a Felvidéki Értékőrzők szervezésében emlékfát is ültettek az iskolaközpont udvarán az 1942. május 15-i „nemmel szavazás” nyolcvanadik évfordulójára emlékezve.
  Madarász Róbert, az iskolaközpont igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, az emberséget, a szeretetet, önzetlenséget, a mindvégig kitartást és a bátorságot jöttek ma ünnepelni. „A mártír sorsú gróf Esterházy János előtt hajtunk ma fejet” – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy 1928-ban Esterházy Jánosnak is köszönhetően egy év alatt épült fel a komáromi Marianum katolikus kisszeminárium és internátus, hogy a felvidéki magyarságnak „véréből való papot, tanítót és értelmiséget nevelhessen”.
  Hangsúlyozta, Esterházy János kiállt a kisebbségi létbe kényszerült felvidéki magyarok nyelvi, kulturális és gazdasági jogaiért, de az első bécsi döntést követően a magyar kormánytól a szlovák lakosság jogainak betartását is megkövetelte a visszacsatolt területeken. Felidézte, 1942. május 15-én a szlovák parlament tagjaként nemet mondott a zsidóság kitelepítéséről szóló 68-as számú

  ...
 • Orosch János: Őeminenciája Erdő Péter bíboros, prímás laudációja

  Ahogy arról a Felvidék.ma portál is beszámolt, 2022 márciusában az Országgyűlés épületében átadták az Isten szolgája gróf Esterházy Jánosról elnevezett Esterházy-díjat Erdő Péter bíboros, valamint Martényi Árpád részére. A bíboros laudációját Orosch János nagyszombati érsek mondta, amire válaszként a Pravda című napilap hasábjain jelent meg egy, a grófot az 1947-ben hozott ítélet alapján, valamint a nagyszombati érseket elmarasztaló írás. Orosch János laudációját alább teljes egészében közöljük.

  „Főtisztelendő és eminenciás bíboros, prímás úr, tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, excellenciás urak, a közélet és kulturális világ nagyra becsült képviselői, tisztelt jelenlévők!

  Nem könnyű feladat hárult rám. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés számomra elmondani a laudációt Őeminenciája, Erdő Péter bíboros úr elismerésének alkalmából, aki az egyházi, kulturális és akadémiai világ megbecsült személyisége nemcsak idehaza, hanem külföldön is. Nehéz helyzetben vagyok, mivel nagyra becsült kortársamtól eltérően kicsi falusi plébániaközösségekben működtem, míg ő fiatal korától fogva egyetemeken tevékenykedett egészen az esztergomi prímási katedráig, amely Magyarország összes templomának anyja és tanítója. Bátorsággal tölt el azonban az a tény, hogy bíboros úrhoz sokéves

  ...
 • Pro probitate, avagy a nyolcvanadik évforduló

  2022. május 15-én arra emlékezünk, hogy Esterházy János 80 évvel ezelőtt, ezen a napon tagadta meg a szlovákiai zsidók deportálását elrendelő „istentelen és embertelen” törvény megszavazását. Íme, egy szemtanú, a pozsonyi származású író, Ébert Tibor visszaemlékezése az egykori eseményre:
  „Magas, szürke ruhás férfi jön ki az épületből [a parlamentből] a lépcsőn. Kétoldalt fújoznak az emberek, öklüket rázzák többen, a rendőrkordon visszanyomja a tömeget. A férfi lemegy a lépcsőn, kiköpdösnek felé …» Zsidóbérenc magyar! Magyar féreg!« - ilyeneket hallok. A férfi autóba száll, rendőrök csinálnak utat neki, a tömeg közül egyesek az autót ütögetik, köpdösik. Az autó megindul a Múzeum kávéház, a Grössling fürdő irányába, köveket hajigálnak rá. Másnap megtudom, Esterházy János, a magyarság képviselője volt az egyetlen a szlovák parlamentben, aki nem szavazta meg a zsidótörvényt, mely az első ilyen törvények egyike Közép-Európában. Fogalmam sem volt, mi is lehet az a törvény, árjásítás, milyenek a következményei, mi a numerus clausus, numerus nullus. .. De nem felejtem el azt a gyűlöletet az arcokon...” (Ébert Tibor: Jób könyve, Széphalom Könyvek -Regio, Budapest, 1991, 100.o.)
  E bátor kiállásra tisztelettel emlékezve, az évfordulón, s az azt követő két hétben Grzegorz Kubaszko magyar feliratokkal ellátott „Esterházy János. Az eltörölhetetlen történelem” című dokumentumfilmje megtekinthető lesz honlapunkon.

  ...
 • Lelki nap és konferencia Nagymegyeren Esterházy János tiszteletére

  Április 26-án tartották Nagymegyeren az Isten szolgája Esterházy János lelki nap és konferencia elnevezésű rendezvényt, melyet papok, hitoktatók és Esterházy János tisztelői részére szerveztek. A rendezvény fővédnöke Orosch János nagyszombati érsek volt.

  Az esemény reggel 9 órakor szentmisével kezdődött a nagymegyeri Szent Miklós-plébániatemplomban. A szertartás főcelebránsaként Orosch János nagyszombati érsek a misét Esterházy János boldoggá avatásáért ajánlotta fel. A szentmise végeztével a jelenlevők együtt megkoszorúzták Esterházy János templom oldalán található emléktábláját.

 • Triptichon - Bemutatták az Esterházy János életéről szóló dokumentumfilmet

  Budapest, 2022. március 21. Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című film díszbemutatóján a Pesti Vigadóban 2022. március 21-én. A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a dokumentumfilm. MTI/Balogh Zoltán

  Budapest, 2022. március 21., hétfő (MTI) - A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm, melynek díszbemutatóját hétfő este tartották meg Budapesten, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

  Budapest, 2022. március 21. Maciej Szymanowski lengyel történész, hungarológus beszédet mond a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című film díszbemutatóján

  ...
 • Esterházy János meghurcolásának, kálváriájának 65 év elmúltával sincs vége

  „Határozottan elutasítjuk és elítéljük a Pravda napilap újságírója által megfogalmazott hazugságokat, Esterházy János nevének, szent örökségének és mártíromságának bepiszkolására tett újabb kísérletet” – írta közösségi oldalán a Szövetség – MKP platformja.

  Esterházy Jánosnak még mindig vannak rosszakarói, akik ezúttal nem vörös festékkel öntötték arcon e kivételes ember szobrát, hanem a szavak szennyével mocskolták be egy igaz magyar, egy igaz keresztény, egy igaz ember jó hírnevét! Vannak, akiknek a szlovák–magyar megbékélés semmit nem jelent. Sőt, az ellenségkeresésben élik ki magukat.
  „Mi azonban tudjuk, hogy végül nem a népbíróság koncepciós perében megfogalmazott rágalmak alapján ítéli meg az utókor Esterházyt, hanem győz az igazság, és megérjük, hogy nemcsak boldoggá, de hamarosan szentté avatják a felvidéki magyarság példaértékűen helytálló mártírját, politikai hősét” – írta a Szövetség – MKP platformja a Pravdában megjelent cikk kapcsán, melyben Esterházy Jánost bűnözőnek nevezték.

  „Vasárnap Esterházy-díjjal tüntették ki Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket,

  ...
 • Lezárult az Isten szolgája Esterházy János-emlékév – galéria

  Szöveg és képek: Jandura Péter - 2022.03.10.

  Az emlékév ünnepélyes záróeseményeit 2022. március 9-én tartották Nagycétényben és Alsóbodokon. Az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont és a nagycétényi Csemadok Tiszta Forrás Alapszervezete társszervezésével emléktáblát állítottak Esterházy János tiszteletére a templom melletti parkban. Az ünnepség Alsóbodokon hálaadó szentmisével folytatódott, majd Esterházy sírjának koszorúzását követően sor került az emlékév kiértékelésére, ahol megköszönték mindenkinek az egész évben nyújtott segítséget és támogatást.

  Forrás: felvidek.ma

 • Semjén: Esterházy János magyarsága összeköt minket a körülöttünk élő népekkel

  Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke társaságában, akiktől átvette az Esterházy-díjat a mártírsorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen az Országház felsőházi termében 2022. március 13-án. MTI/Máthé Zoltán

  Esterházy János magyarsága nem elválaszt minket a körülöttünk élő népektől, hanem összeköt velük – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen vasárnap, az Országház felsőházi termében.

  Semjén Zsolt hangsúlyozta: Esterházy János „annak a közép-európai együttműködésnek, sorsközösségnek is szimbóluma”, amit most a visegrádi négyek együttműködés próbál építeni.

  Semjén Zsolt a kereszténység és nemzetek kapcsolatáról szólva azt mondta: a kereszténység a legegyetemesebb értékrend, hiszen Jézus Krisztus evangéliuma az élet minden területén érvényes. Ugyanakkor az egyetemes kereszténység nem megszüntette a nemzeteket, hanem

  ...
 • Esterházy Jánosról a kommunizmus áldozatainak emléknapján

  A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán két magyarországi helyszínen is megemlékeztek Isten szolgája Esterházy János életéről és mártíriumáról.

  Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban 2022. február 24-én került sor az Esterházy János élete, mártírhalála és lelki öröksége című emléknapra, melyet Limbacher Gábor múzeumigazgató bevezetője után Balla Mihály országgyűlési képviselő nyitott meg. A képviselő úr elmondta, Nógrád megye a Felvidék kapujaként kezdettől fogva erkölcsi kötelességének érzi, hogy a mártír Esterházy János gróf emlékét „nemzetünk nagyjai közé sorolva” megőrizze és továbbadja az utókornak.

Médiatámogatóink:

Olvassa Ön is

a Felvidék.ma hírportált!
A szerkesztőség elérhetősége:

info@felvidek.ma