Isten hozta honlapunkon!

 

Szűrő
 • Amikor tiltva volt a szabadság – Esterházy János szenci imái

  Az egyházi boldoggá avatási perben lévő gróf Esterházy János mártír áldozatvállalására emlékeztek Szencen a lourdesi barlangnál. A mártír gróf születésének 123. és halálának 67. évfordulója közelében járunk. Harminc évvel ezelőtt nem kerülhetett sor Esterházy emléktáblájának szenci felavatására. Jobb időket élünk?

  Forrás: ma.sk

  Fotó: Árva Péter

  A cikk folytatásáért KATTINTSON IDE.

 • Esterházy: „A helytállás nemzete vagyunk”

  (A kép forrása: mma.hu)

  1944 őszén Közép-Szlovákiában heveny partizánháború és több hétig tartó kormányellenes zendülés zajlott, amelynek elfojtása csak német csapatok igénybevételével volt lehetséges. Szlovákiában ekkor már tökéletes volt a politikai káosz. A szlovák társadalom jelentős része abban a tudatban várta a háború végét, hogy államiságuk megszűnése csak idő kérdése, mivel már elhatározott tény az 1939 márciusában szertefoszlott Csehszlovák Köztársaság felújítása.

  A cikk folytatását elolvashatja a ma.sk portálon IDE KATTINTVA.

 • Ellenségeiért is felajánlotta szenvedését – Esterházy Jánosra emlékeztek Budapesten

  A budapesti belvárosi ferences (Alcantarai Szent Péter-) templomban március 10-én délelőtt Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét Kálmán Peregrin OFM templomigazgató és Sajgó Szabolcs SJ, majd a mártír politikus tisztelői a Szép utcai Esterházy János-emléktáblánál koszorúzási ünnepséget tartottak.

  Molnár Imre, a Reconciliatio Esterházy János Egyesület képviselője a szentmise előtt ismertette Esterházy János életét és jelentőségét.

  A cikk folytatását elolvashatja a Magyar Kuríron IDE KATTINTVA.

 • Éljünk megváltott emberként – Kozma Imre és Pásztor István kapták idén az Esterházy-díjat

  Március 8-án, pénteken kora délután az Országház zsúfolásig megtelt felsőházi üléstermében díjátadó ünnepségre került sor: a Rákóczi Szövetség elnöksége Esterházy-díjat adományozott Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek és posztumusz Esterházy-díjban részesítette Pásztor István vajdasági magyar politikust, a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) 2023-ban elhunyt elnökét.

  A Rákóczi Szövetség 1991 óta minden évben, tisztelegve Esterházy János életműve és személyisége előtt díjat adományoz olyan személyeknek és intézményeknek, akik és amelyek a felvidéki magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet folytattak, illetve a mártírsorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és az ő szellemében a kereszténységért, az összmagyarságért és Közép-Európa népeiért kimagaslóan tevékenykedtek. A díjazottak között van Erdő Péter bíboros, prímás is.

  Forrás: Magyar Kurír - Ezt a cikket tovább olvashatja IDE KATTINTVA.

  További cikkeket olvashat még a témában ...

 • Nagyböjti gondolat Esterházy Jánostól

  „Nagyböjtben járunk, magábaszállásra int a böjti időszak. Mennyi bölcsesség rejlik ebben a nagyböjti magábaszállásban! A természet is ilyenkor újhodik meg. Leveti régi, elnyűtt ruháját, hogy friss erőre tegyen szert és nekiinduljon a tavasznak. Mi is belefáradtunk már ilyenkor a földi létnek hosszú hónapok folyamán torlódó, csalódást, bánatot osztó napi eseményeibe, és meg akarunk szabadulni a földi hiúságok, előítéletek nyomasztó terhétől. Jobban, mint máskor, érzi lelkünk, hogy igazi gyökere túl a földön kell legyen, és áhítozza e földöntúli kérdésekkel való foglalkozást, hogy lelkiekben felvértezve, tavaszi lendülettel vállalhassuk ismét az élet küzdelmét."

  (Prágai Magyar Hírlap, 1934. március 17.)

 • Esterházy János emlékünnepség Bujákon – képes beszámoló

  A márciusi hónap az Isten szolgája Esterházy János emlékének jegyében zajlik. A tavaszi hónap első napjai több helyszínt és országot jelöltek meg, köztük az Ipolyfödémes-Magasmajtény zarándoktúrát, a krakkói megemlékezést az Isteni Irgalmasság Bazilikában, és az anyaországi Nógrád megyei Bujákot, ahol szentmisével emlékeztek a felvidéki mártír politikusra, és az öt éve elindított boldoggá avatási eljárásra. A közösségi ház udvarán történelmi visszatekintésre és koszorúzásra került sor.

  A képgaléria megtekintéséhez KATTINTSON IDE!

  IDE KATTINTVA elolvashatja a Magyar Kurír beszámolóját, mely teljes terjedelmében tartalmazza Ambrogio Maria Canevesi OFM az eseményen mondott homíliáját is.

 • Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

  Esterházy Jánosra, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában. A megemlékezést, amelyet a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén tartották, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Coexistentia politikai mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 67. évfordulója alkalmából.

  A Csehországban működő magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el Esterházy János emléktáblájánál. Koszorút helyeztek el az emlékhelyen a Szövetség a Közös Célokért szlovákiai civil szervezet képviselői is. Az emlékünnepségen elhangzott beszédek egybehangzóan méltatták Esterházy János életét és munkásságát. Gubík László, a Szövetség a Közös Célokért elnöke beszédében rámutatott arra, hogy Esterházy János mellett emlékezni kell a tavaly elhunyt Duray Miklósra is, aki a szocialista rendszerben a csehszlovákiai magyarság érdekeinek legfőbb képviselője volt. Duray Miklós emlékét Esterházy Jánoséhoz hasonlóan szintén meg kell őrizni – húzta alá Gubík László.

  Forrás: felvidek.ma (A teljes

  ...
 • Nagyböjti zarándoklat Esterházy János boldoggá avatásáért

  A márciusi hónap alkalmat ad Isten szolgája Esterházy János emlékezetére, születésének és halálának évfordulója alkalmából. Ennek jegyében számos megemlékezésre, szentmisére, közös imára és kulturális programra kerül sor. Március első hétvégéjén ebbe a programsorozatba kapcsolódott be a Via Mariae Polgári Társulás szervezésében meghirdetett zarándoklat. Az Ipoly menti régió hívő közösségét Velebny Gábor elnökségi tag szólította meg, a lelki vezető Gyurász Pál atya volt. A palóc vidék zarándokaihoz csatlakoztak a Felvidék számos részéről, a Garam mentéről, a Zobor-vidékről, a Csallóközből és az anyaországból egyaránt. Negyvenöten indultak el a 18 km-es körtúrára az ipolyfödémesi Szent Mihály-templomból, ahol a szentmisét Gyönyör László atya, az indiai József atya és Gyurász Pál atya mutatta be, majd zarándokáldásban részesültek és megkoszorúzták az Esterházy-emléktáblát. A kitűzött cél a magasmajtényi kálvária volt. Az egész napon át szemerkélő eső sem tántorította el a lelkes csapatot.

  Forrás: felvidek.ma (A teljes cikk elolvasásához ...

 • Meghívás Esterházy János emlékünnepségre

  Kedves Barátaink és Támogatóink!

  Az alábbiakban Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének jóváhagyásával tesszük közzé a meghívót, mely Isten szolgája Esterházy János tisztelőinek is szól. Meghívásunk elfogadásában bízva,

  Üdvözlettel,
  Molnár Imre, elnök
  Reconciliatio Esterházy János Egyesület

  A Rákóczi Szövetség tisztelettel meghívja Önt az Esterházy János Emlékünnepségre és Díjátadóra, ahol Esterházy-díjban részesül Kozma Imre, irgalmasrendi szerzetes és posztumusz Esterházy-díjban részesül néhai Pásztor István, nagyformátumú vajdasági magyar politikus.  A díjazottakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Vecsei Miklós, miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke méltatják.

  Az emlékünnepség időpontja és helyszíne: 2024. március 8., péntek 14 óra. Országház, felsőházi terem

  Kérjük részvételi szándékát nevének és születési dátumának, valamint személyazonosító igazolványa számának megadásával szíveskedjen jelezni 2024. március 5-ig (kedd) az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  ...
 • Lelki találkozók Esterházy János boldoggá avatásáért

  Gróf Esterházy János felvidéki képviselő életét már sokan ismerik, de sajnos még mindig nem elegen ahhoz, hogy a neki járó megbecsülés szintjén kezelje őt a történelmi tudatunk. Hiszen ő nemcsak a felvidéki magyarság jogaiért küzdött, hanem az üldözöttek mentésével, az igazságért és a keresztény értékekért való bátor kiállásával kiérdemli az egyetemes emberi tiszteletet is. Megrendítő mártírsorsával azonban mindenek előtt a felvidéki, és az anyaországi magyarság elé állított hatalmas példát.

  Épp ezért örvendetes az a palóc népi kezdeményezés, amely azt a célt szolgálja, hogy Isten szolgája Esterházy János életét minél szélesebb körben megismerjék és boldoggá avatásának érdekében a nép óhajtására az egyház eljusson János testvérünk életszentségének kinyilvánításához.
  Ennek érdekében, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont által meghirdetett és Isten szolgája boldoggá avatásáért bemutatott első szerdai szentmiséket továbbgondolva, az Arttéka Egyesület havonta váltakozó helyszínnel, az államhatár nógrádi részének mindkét oldalán olyan imaalkalmakat szervez, amelyek szentmisével és kulturális programokkal összekötve szolgálják Esterházy János életének és lelki örökségének minél szélesebb körben való megismertetését.

  A cikket teljes terjedelmében a felvidek.ma portálon tudja elolvasni ...

 • Isten szolgája Esterházy János életének mártíriumai és lelki öröksége a képek nyelvén


  A Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség és a VIA MARIAE Polgári Társulás szervezésében szentmisét mutattak be Isten szolgája gróf Esterházy János boldoggá avatásáért január 18-án, majd  a CSEMADOK székházában került sor Dávid Zsuzsanna A mi jelünk a kereszt című tárlatának megnyitójára.

  A pozsonyi zarándoklat szentmisével kezdődött a ferences templomban.

  Forrás: felvidek.ma

  Fotó: pozsonyi magyar katolikusok

  A cikk folytatásáért KATTINTSON IDE.

 • „Arany a sártengerben” - beszélgetés Pásztor Bertalannal, aki 90 évesen írt drámát Esterházy Jánosról

  Pásztor Bertalan 1931-ben született Kisrozvágyon. 1956 óta él Dunaújvárosban. A város gimnáziumában magyar nyelvet és irodalmat oktatott, nyugállományba vonulásáig, 1995-ig. Tanárként az irodalmi művek esztétikai értékeit keresve, ezeket nemcsak diákjai, hanem a tágabb olvasóközönség számára is közvetítette. Szakpedagógiai, műelemző és irodalomkritikai cikkei, könyvei jelentek meg. Számos szakmai és művészeti díj tulajdonosa. 92 évesen is aktívan alkotó életet él.

  Mikor találkozott először Esterházy János nevével?

  Évekkel ezelőtt egy róla szóló rádióműsorban figyeltem fel arra a vele kapcsolatos információra, hogy „ő volt az egyetlen, aki a szlovák parlamentben nem szavazta meg a zsidók deportálásának törvényét”. Mivel jól ismerem a náci német hatalmi gépezet embertelenségét, rendkívüli módon felkeltette az érdeklődésemet, hogy ki volt ez az ember, aki egyedül szembe mert menni az árral, a birodalmi akarattal, s mindezt az emberségre és a hitére hivatkozva merte megtenni. Ettől kezdve nem hagyott nyugodni a személye, és elolvastam minden írást, ami a városi könyvtárban található. Elsőként a róla szóló életrajzi monográfia akadt a kezembe. Már ebben felfigyeltem arra, hogy ennek az embernek az egész élete tulajdonképpen egy nagy drámai folyamat. Megdöbbentett, milyen nagy érték menne veszendőbe, ha erről a rendkívüli

  ...
 • Az óév búcsúztatása és az új esztendő köszöntése Isten szolgája Esterházy Jánossal

  A mirovi börtönben elhunyt gróf Esterházy János hamvait halála után csak hat évtizeddel helyezhették örök nyugalomra. A 2017-es esemény óta már számos szlovákiai és magyarországi településen idézték fel alakját és imádkoztak boldoggá avatásáért. Örvendetes tény, hogy Isten szolgája, Esterházy János földi maradványait befogadó alsóbodoki sírjánál egyre több nemzet fiai róják le kegyeletüket és alkotnak közösséget a boldoggá avatásáért folytatott imádságban.

  Hasonlóképp történt ez az elmúlt esztendőben is, melynek utolsó hónapjában, Szent Miklós napján, hálát adva a 2023-as év kegyelmeiért az év utolsó szerdai (fogadalmi) szentmiséjét Vladimír Paulíny atya, Esterházy János szülőhelyének, Nyitraújlaknak a plébánosa celebrálta a zarándokközpontban összegyűlt szlovák és magyar hívek számára.

  Forrás: felvidek.ma (A teljes cikk elolvasásához KATTINTSON IDE!)

 • Újévköszöntő zarándoklat a Korponai-fennsíkon fekvő Medve-kúti kápolnához

  A 2024-es esztendő első napján, Istenanya ünnepén, zarándoklatot tartottak a Via Mariae polgári társulás égisze alatt, melyet a Palóc-föld és az Ipoly-mente zarándoklatait szervező Velebny Gábor a társulás elnökségének tagja, és Gyurász Pál plébános atya szervezett és vezetett. Az újévi zarándoklat már hagyománnyá vált a térségben.

  Forrás: felvidek.ma

  A teljes cikk elolvasásához KATTINTSON IDE.

 • Mindenkiben legyen egy kevés Esterházy János

  Esterházy János egész életében a felvidéki magyarság érdekeit képviselte, hitt a nemzetiségek kulturális önállóságában és a kereszténységnek mint a nemzeti kisebbségeken átívelő közös értékrendnek az egyesítő szerepében. A Pázmáneum Társulás Esterházy-emlékestet szervezett A mi jelünk a kereszt címmel, ahol Molnár Imre történész és Pawel Cebula minorita szerzetes tartottak előadást a mártír életéről, szenvedéseiről és haláláról.(forrás: ma7.sk)

 • Karácsonyi dalok Európáért

  Karácsonyi koncertfilm Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből. A filmben a három nép – a magyar, a lengyel és az ukrán nép – vallásos karácsonyi népi énekei hangoznak el, mai feldolgozásban. A magyarországi bemutatón vendégként Petrás Mária erdélyi-csángó népdalénekes, valamint Varga Gabriella színművész is énekel. A dalok között Szent II. János Pál pápa, valamint Esterházy János gondolatai hangoznak el Európáért és Közép-Európáért, Varga Gabriella és Trill Zsolt tolmácsolásában. A karácsonyi koncertfilm rendezője a Jászai Mari-díjas rendező, producer: Csányi János. A karácsonyi koncertfilm helyszíne az egri Páduai Szent Antal-templom. A koncertfilm a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával, az egri Páduai Szent Antal-templom, a Képmás Magazin és

  ...
 • Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak a könnyező Madonna ősi kegyhelyén

  A csallóközi Bacsfa-Szentantal Mária kegyhelyén imanapot tartottak Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért, kérve a Szűzanya égi közbenjárását. A hívő közösség rózsafüzérrel és énekekkel fordult a Mennyország Királynéja, magyarok Nagyasszonya felé, bízva pártfogásában, anyai oltalmában.

  A szentmise elején Schranko László a kegyhely plébánosa köszöntötte a közeli és távolabbi vidékekről érkezett zarándokokat. Orosch János nagyszombati érsek atya szívélyes üdvözletét tolmácsolta az egybegyűlteknek, aki bár szeretett volna velünk lenni az imanapon, a szepesi egyházmegye püspökszentelésén tett eleget egyházi feladatainak. A szentmise főcelebránsa Zsidó János esperesplébános atya volt, aki maga is tanúságtevője Esterházy Jánosnak, homíliájában személyes tapasztalatairól is vallott.  „Esterházy János olyan ember, aki valóban méltó arra, hogy boldog legyen, méltó arra, hogy az ő példáját, életét kövessük.”

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Az Esterházy János Zarándokközpont köszönetnyilvánítása az idei zarándoknapért


  Az Esterházy János Zarándoknap szervezői és munkatársai nevében ezúton is köszönjük minden kedves testvérünk részvételét az idei VI. évfordulós búcsú-rendezvényünkön. Külön hálás köszönetünket fejezzük ki azok részére, akik aktív tevékenységükkel, anyagi és lelki támogatásukkal, imáikkal tették még tartalmasabbá az ünnepi program kínálatát. Mindennek köszönhetően sok száz honfitársunk számára vált lehetővé, hogy jobban megismerje és megszeresse Isten szolgája Esterházy János áldozatos életművét, lelki örökségének napjainkban történő
  kibontakoztatását. Saját tapasztalataink és számos résztvevőnk lelkes visszajelzése alapján az idei Zarándokhétvégét is szívet és lelket fölemelő eseményként élhettük át.

  Kérjük, a kedves résztvevő testvéreket, hogy egy rövid szöveges beszámoló formájában, osszák meg velünk lelki tapasztalataikat. Így az Önök által átélt lelki élmények gyümölcseiből Isten nagyobb dicsőségére és János testvérünk kultuszának terjesztésére, minél többen részesülhetnek majd. A beszámolókat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  ...
 • Esterházy János élete az életre váltott halál üzenete. Zarándoknap Alsóbodokon

  A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket! – hangzik az idei Esterházy János Zarándoknap mottója. Az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont szent légköre idén is sokakat meghatott, nagy jelentősége van annak, hogy a a V4-ek országai Esterházy példamutatását követve lassan, de biztosan közelítenek egymáshoz a mártír gróf boldoggá avatásának ügyében is. A szentmisét Zdenek Wasserbauer, prágai segédpüspök celebrálta. (Wasserbauer segédpüspök úr szentmisén elhangzott prédikációját magyar nyelven elsőként portálunkon olvashatják teljes terjedelmében IDE KATTINTVA.)

  Isten szolgája Esterházy János végső nyugalomra helyezésének 6. és elhunytának 66. évfordulója alkalmából tartották meg a már hagyományosnak számító lelki zarándoklatot Zoboralján, az alsóbodoki Esterházy zarándokközpontban.

 • Egy különleges boldoggá avatási ünnep Lengyelországban bennünket is érintő aktualitásokkal

  (Boldog Jozef Ulma felvétele)

  Szeptember 10-én a dél-lengyelországi Markowában Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa boldoggá avatott egy hétgyermekes lengyel vértanú családot, az Ulma házaspárt és gyermekeiket, akiket a német megszállók gyilkoltak meg 1944 márciusában. Az említett délkelet-lengyelországi településen bemutatott ünnepi boldoggá avatási szentmisén  hét bíboros, ezer pap, és több mint 32 000 hívő képviselte az egyetemes egyházat.

  Józef és Wiktoria Ulma mélyen vallásos lengyel földműves házaspárt és gyermekeiket (a nyolcéves Stanislawa, a hétéves Barbara, a hatéves Wladyslawa, a négyéves Franciszek, a hároméves Antoni és a kétéves Maria) a felebaráti szeretet vértanúiként avatta boldoggá a Katolikus Egyház. Mai világunkban, amikor a természetes kapcsolatra épülő család oly sokféle pusztító támadásnak van kitéve, önmagában is különleges eseménynek számít, hogy a Szentszék egy nagycsaládot mutat fel példaként és annak minden tagját boldoggá avatja. E különleges esetet még tetézi az a helyzet is, hogy a várandós Wiktoria Ulma kivégzésük idején hetedik gyermeküket hordozta méhében, s bár a szülési folyamat a kivégzés pillanatában megindult,

  ...
 • Esterházy és Mindszenty vitrázs üvegablakok megáldása Eperjesen

  2023. június 24-én a dél-magyarországi Eperjes Szent László templomának búcsúünnepén került sor az Isten szolgája Esterházy Jánost és a Tiszteletre méltó Mindszenty József bíborost ábrázoló vitrázs üvegablakok megáldására. Az üvegablakok Perlaki József Podmaniczky-díjas üvegfestőművész alkotásaiként kerültek felavatásra magánszemélyek adományaként. A búcsúval összekötött szentelési ünnepet a falu temploma felszentelésének 20. évfordulóján szervezte meg Perlaki György plébános atya.

  Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Grúber György teológiai tanár volt, aki párhuzamot vont Szent László király, illetve a huszadik század két kortárs vértanúja, Esterházy János és Mindszenty József bíboros hite és lelkülete között. A szentmise végén a hívek közösen imádkoztak a két vértanú mielőbbi boldoggá avatásának szándékára. A szentelési ünnep kiegészítéseként Molnár Imre történész tartott előadást a két szentéletű vértanú életútjáról.

  Forrás: felvidek.ma

 • Keresztet adományoztak lengyel zarándokok az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontnak

  Június 11-én magyar–lengyel zarándoknapot tartottak a felvidéki Alsóbodokon. A lengyel zarándokok nem jöttek üres kézzel: ajándékként magukkal hoztak egy négyméteres keresztet, melynek korpusza Boldog Jerzy Popiełuszko ravatalából készült. A Varsóból és környékéről érkező csoport kifejezte tiszteletét és háláját a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus, Isten szolgája Esterházy János életáldozatáért és a második világháború idején Lengyelországnak nyújtott segítségéért.

  Az adományozást megelőzően az Ignacy Kicki készítette feszületet a Boldog Jerzy Popiełuszko atya Varsó Żoliborz kerületében lévő sírját fedő hatalmas kőkeresztre fektették és megáldották. A keresztadományozás fő kezdeményezője a Lengyelországi Boldog Jerzy Popiełuszko Emlékbizottság, illetve a Boldog Jerzy Popiełuszko sírját védő őrszolgálat volt. E két szervezet elhatározása, hogy mindenhol, ahol kegyelettel őrzik a lengyel vértanú emlékét, hálaadásként keresztet állítanak Jerzy atya 2010-es boldoggá avatásáért, valamint hogy a helyi hívekkel összefogva imádkoznak a lengyel mártír pap mielőbbi szentté avatásáért. E célkitűzésüket kapcsolták össze Isten szolgája

  ...
 • A kommunista diktatúra krimibe illő módon pusztította el a mártírokat

  A kommunista diktatúra négy áldozatának, köztük Esterházy János emlékének avattak szobrot június 8-án, Budapesten, a XII. kerületi Zugligetben, a Szent Család parkban.

  Márton Áron római katolikus püspök, Boldog Jerzy Popiełuszko római katolikus pap, a lengyel ellenzék közismert személyisége, Boldog Romzsa Tódor munkácsi görögkatolikus püspök, valamint Esterházy János mártír politikus, a szlovákiai magyarság vezetője és parlamenti képviselője kapott szobrot szakrális környezetben, a zugligeti templommal szemközti Szent Család parkban.

  A teljes cikket a felvidek.ma portálon olvashatja el IDE KATTINTVA.

 • Meghívó lengyel zarándoknapra

  MEGHÍVÓ

  Az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont és a Lengyelországi Jerzy Popieluszko Emlékbizottság 2023. június 11-én keresztelhelyezéssel és emléktölgy ültetéssel egybekötött lengyel zarándoknapot rendez, melyre szeretettel vár és hív mindenkit az alábbi program szerint:

  10:30 ünnepélyes szabadtéri szentmise a Varsó-Żoliborz kerületből érkező lengyel
             zarándoktestvérekkel, akik egy négy méteres keresztet adományoznak a
             zarándokközpontnak, melynek korpusz betétje boldog Jerzy Popieluszko atya   
             ravatalából készült.
  12:00  Keresztállítás és szentelés ünnepi beszédekkel.
  12:30  Witold Pilecki kapitány emléktölgy elültetése a Millennium ligetben és                                                        
              a lengyel testvérek által készített emlékkeresztek kiosztása.
  13:00   Záróáldás

 • Emlékhelyet avattak Isten szolgája, Esterházy János tiszteletére Salgótarjánban

  Esterházy János boldoggá avatásáért tartottak ünnepi szentmisét 2023. május 18-án, csütörtökön, a salgótarjáni Főplébánia-templomban, majd emlékhelyet avattak tiszteletére a Vármegyeháza előtt felállított keresztnél.

  Az ünnepségen beszédet mondott Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkornányzat Közgyűlésének elnöke is, akinek beszédét engedélyével IDE KATTINTVA olvashatnak el.

  A teljes beszámolót elolvashatja a nool oldalán IDE KATTINTVA.

 • Erdő Péter szentelte fel Szepsiben a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpont kápolnáját és megáldotta Esterházy János domborművét

  Erdő Péter bíboros, prímás május 16-án Bernard Bober kassai érsek meghívásának eleget téve a felvidéki Szepsibe látogatott, ahol szentmisét mutatott be, és felszentelte a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont kápolnáját, valamint megáldotta Isten szolgája, gróf Esterházy János domborművét, melyet Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész készített.  Bővebben a Magyar Kuríron IDE KATTINTVA.

 • Koszorúzási ünnepség a budapesti Esterházy szobornál a helytállás napján és Martényi Árpád 80. születésnapján

  Hagyományteremtő céllal rendezett bensőséges ünnepséget a Rákóczi Szövetség a Budapest XII. kerületében lévő Gesztenyés kertben az Esterházy-szobornál a felvidéki magyarság Helytállását jelképező napon, május 15-én. Mint ismeretes, a mártírsorsú politikus, Esterházy János 81 évvel ezelőtt ezen a napon tagadta meg a szlovák parlamentben egyedüliként a zsidók deportálását elrendelő alkotmány törvény megszavazását.

  Molnár Imre cikkének folytatása a felvidék.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Esterházys jó hírek a húsvéti időszakból

  A húsvéti ünnepeket megelőző időszakot jellemző felkészítő lelki programok között több magyarországi és felvidéki egyházközségi lelki napban is helyet kapott az Isten szolgája Esterházy János szenvedéstörténetéről való elmélkedés. Ezek közül a legjelesebbeket szeretnénk külön is megörökíteni az alábbi tudósításban - olvasható a felvidék.ma portálon.

  A cikk folytatása IDE KATTINTVA olvasható.

 • Varsóban is bemutatták az Esterházy János tiszteletére írt oratóriumot

  Az Esterházy János mártíromságának tiszteletére komponált Esterházy-mise ősbemutatójára 2022 szeptemberében került sor az alsóbodoki zarándokközpontban. Az lengyelországi bemutatót március 25-én Varsó történelmi nevezetességű templomában, a Szent János-főkatedrálisban tartották a magyar–lengyel együttműködést segítő varsói Wacław Felczak Intézet anyagi támogatásával.
  hirdetés

  Az Esterházy János tiszteletére írt oratórium (Esterházy-mise) varsói bemutatójával ért véget az idei márciusi lengyelországi Esterházy János-megemlékezéssorozat, melyet ünnepi szentmisével nyitott meg Kazimierz Nycz varsói bíboros az ursynówi kerületben lévő Boldog Gielniówi Władysławról elnevezett templomban. Ez előtt a templom előtt áll Esterházy János mellszobra.

  Bővebben a Magyar Kurír oldalán IDE KATTINTVA.

 • Golgota árán diadal - Esterházy János nagyböjti gondolatai

  Amikor az Egyház tanítása szerint a Nagyböjtben elmélkedünk Krisztus szenvedéseiről és haláláról és Húsvét ünnepén örvendünk a világosság győzelmének a sötétség felett, az élet és az Igazság diadalának a halál és a hamisság felett szemünkbe ötlik a párhuzam a megváltás isteni tanítása és az eszmék földi útja között. Gyakran az eszméknek is meg kell járniuk a Kálvária útját, sokszor az eszme hirdetőinek a legsúlyosabb megpróbáltatásokon kell átesniük, hogy végül a szenvedésekben megtisztulva diadalra vigyék az eszmét. A megváltás misztériuma: A Golgota szenvedései és a kereszthalál gyakran ismétlődik meg az eszmék útján is: a világosság itt is gyakran küzd a sötétséggel az eszmei igazság küzd az álpróféták tévtanával és a világosságnak, az eszmei igazságnak gyakran látszólag el kell buknia, mint ahogyan Krisztus is meghalt a keresztfán; de elérkezik a győzelem napja, Krisztus diadalmasan felemelkedik sírjából, a világosság leküzdi a sötétséget és szíveinket béke és öröm tölti el.

  A mai válságos időket nyugodtan mondhatjuk az eszme Nagyböjtjének, a bűnbánat idejének, amikor a lélek magába szálltan imádsággal, böjttel, alamizsnával vezekel, a szenvedés idejének, amikor a lélek megtisztul a szennytől a megpróbáltatás és lelki magasztalás idejének, amikor az eszmébe vetett hit sziklaszilárddá keményedik bennünk. És ha látjuk az

  ...
 • Szentmisét mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért Varsóban

  Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért, szellemi örökségének beteljesedéséért, valamint a közép-európai nemzetek közötti megbékélésért mutatott be szentmisét vasárnap a lengyel fővárosban Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek.

  Fotó: A. Gołębiewski

  A varsói Ursynów negyedben álló boldog Gielniówi Ulászló (Wladyslaw z Gielnowa) templomban celebrált szertartás homíliájában Nycz bíboros kiemelte: Isten Szolgája Esterházy János személyiségében meg lehet mutatni a mai politikusoknak, a közélet embereinek, a fiataloknak, a hit miképp ihletheti életüket.
  A szentmisét Esterházy boldoggá avatási perének posztulátora, az Egerben szolgáló lengyel minorita atya, Pawel Cebula koncelebrálta, aki hangsúlyozta: Esterházy élete "Jézus útját mutatja, az önmagát másokért, az ellenségekért is feláldozó élet útját".

 • Üzenet az „Urbs Fidelissima” lakosainak - Dávid Zsuzsanna kassai képkiállítása

  Március 10-én, pénteken nyílt meg a MaJel Rovás épületében, a kassai Erzsébet utcán Dávid Zsuzsanna kiállítása. Akvarelljeit Esterházy János életútja ihlette. Két testvériskola igazgatója, Csábi István Madách-díjas előadóművész, a Balassagyarmati Művészeti Iskola igazgatója és Híves István klarinétművész, az Ipolybalogi Művészeti Iskola igazgatója működött közre.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Esterházy iránytű – a vértanú politikus kassai mellszobrának koszorúzása

  Kassán – amióta a Csáky-Dessewffy-palota udvarán áll Lantos Györgyi alkotása – évente megemlékezünk a vértanú politikus születésének évfordulójáról. S ezt teszik egyre többen. Idén március 12-én, vasárnap délelőtt gyűltünk össze a palota udvarán, hogy lerójuk kegyeletünket egykori parlamenti képviselőnk előtt. Palenčárné Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Csaláné Erdélyi Kornélia, a klub alapítója és első elnöke kitartó munkájának köszönhetően a Major család beleegyezésével 2011. március 14-én a délutáni órákban ünnepélyes keretek között, nem incidens nélkül, leplezték le a mártírhalált halt gr. Esterházy János mellszobrát. A talapzaton a rehabilitálásáig csak a rabszáma fog szerepelni.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Esterházy Jánosról emlékezett a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

  Közös összpontosítást tartottak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség önkénteseit képző vezetők Paláston, amelynek keretén belül március 10-én megemlékeztek a képzői csapat névadójáról, Isten szolgája Esterházy Jánosról.

  A cserkészszövetség vezetőképző cserkészcsapata tömöríti azokat a cserkésztiszteket, akik egymást követően legalább két éven keresztül aktívan részt vettek a nyári vezetőképző táborok szervezésében. A hétvége vendége volt Ajpek Gabriella, az SZMCS első elnöke, aki a péntek esti megnyitót követően mesélt a kezdeti idők történéseiről, de a visszaemlékezései mellett személyes hitvallásáról is. Emellett számos, ma is érvényes és értékes gondolattal gazdagodhattak általa a cserkészvezetők. A beszélgetést követően került sor a megemlékezésre, a cserkészszövetség által 2021-ben elhelyezett Esterházy János-emléktáblánál, az Ivánka-kastély parkjában.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • A Rákóczi Szövetség Esterházy-díjat adományozott Majnek Antal nyugalmazott munkácsi római katolikus püspöknek

  A Rákóczi Szövetség 2023. március 12-én az Országház Felsőházi termében Esterházy-díjat adományozott Majnek Antal nyugalmazott munkácsi római katolikus püspöknek, a kárpátaljai magyarokért és minden Kárpátalján élő emberért végzett szolgálata elismeréseként.

  A Rákóczi Szövetség 1991 óta minden év márciusában Esterházy János életművére emlékezik és Esterházy-díjat adományoz olyan személyeknek vagy intézményeknek, akik és amelyek az ő szellemében a magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért – a kereszténységért, az összmagyarságért és Közép-Európa népeiért – kimagasló tevékenységet fejtettek ki.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Koszorúzás gróf Esterházy János emléktáblájánál

  A felvidéki mártír sorsú politikus utolsó budapesti lakása színhelyén, a Szép utcában 1991 óta tart megemlékezést a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság. A bronz emléktábla (Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása) megkoszorúzása és az azt követő szentmise idén a késő délutáni és esti órákban mintegy vigíliája volt a másnapi, az Országház Felsőházi termében tartott emlékünnepségnek és díjátadónak.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • Újabb emlékhelyet szenteltek Isten szolgája Esterházy János tiszteletére

  Március 5-én a Nógrád vármegyei Buják község önkormányzata és a helyi plébánia jóvoltából egy újabb Esterházy-emlékhely felavatásra került sor ezen a festői településen. Az ünnepi szertartás bevezetőjében Marti József esperesplébános úgy fogalmazott, hogy „nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó Esterházy János boldoggá avatásáért tartott szentmise a bujáki templomban, de első alkalommal nőtte ki magát nemzetközivé, hiszen Lengyelország, Szlovákia és  Magyarország képviselői is jelen vannak. Először vagyunk így együtt a bujáki oltár körül és egyszerre térdelünk Isten elé Szent Maximilián Kolbe atya közbenjárását és Esterházy János boldoggá avatását kérve.

  Bővebben a felvidek.ma portálon IDE KATTINTVA.

 • A szlovákiai magyar család élete a második sorsforduló óta

  Esterházy János: A szlovákiai magyar család élete a második sorsforduló óta (részlet)

  Mikor ezeket a sorokat papirosra vetem és kitekintek az ablakomon, még jeges hótakaró boritja a tájat. Szokatlanul zord és kegyetlen volt az idei tél. Megszenvedte minden élőlény, de megszenvedte a természet is. De már – ha félve is – jelentkezik itt-ott a tavaszi napsugár, amely végül diadalmasan fog előtörni, lemállasztja a hó halotti leplét a még szunnyadó, de életet igenlő természetről, hogy a tavasz elzenghesse a legharmóniásabb hozsannát!

 • Ismét rágalmazással és csúsztatással támadja nagyjainkat a „progresszív” sajtó

  A Napunk címmel megjelenő liberális sajtóorgánum 2023. február 15-i száma egy Lang Tamással készült interjút közöl, Esterházy János kérkedett antiszemitizmusával és óriási simulékonyságot mutatott az akkori szlovák kormány politikája felé címmel. Az interjú témája ugyan a holokauszt, pontosabban az önálló Szlovák Köztársaság zsidó lakosságának felszámolásáról összeállított A kettős kereszt árnyékában című kötet tartalmának bemutatása volt.

  A téma azonban mind a lapnak, mind az interjúalanynak egy újabb jó ürügyet jelent arra, hogy Esterházy János nevét és becsületét ez eddig megszokott módon rágalmazással és csúsztatásokkal próbálja meg bemocskolni.

  Lang Tamás, mint az interjúból kiderül, a II. világháború alatti holokauszt embertelen körülményei között veszítette el családtagjait, s ezért őszinte együttérzést érdemel. Esterházy Jánossal kapcsolatos kitételei mellett azonban ezzel együtt sem mehetünk el szó nélkül.

  A teljes cikket elolvashatja a felvidek.ma portálon ...

 • Együttélésre ítélve

  Fotó: Kordics Gergely, Terény Római Katolikus Egyházközség FB

  Esterházy János születésének 120. évfordulója alkalmából, 2021-ben indította útjára az Esterházy János Emlékbizottság azt a szellemi és hitéleti küldetést, hogy a felvidéki mártírpolitikus boldoggá avatásának gondolatát erősítve, a hónap minden első szerdáján az alsóbodoki Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában ünnepi, emlékező szentmisét tartsanak, hogy a megboldogult lelki üdvéért, de az egész, felvidéki magyar közösség szellemi és lelki megújulásáért is imádkozzunk. A szentmiséket minden alkalommal, más-más felvidéki magyar lelkiatya mutatta be, ezáltal is hirdetve a keresztény közösségünk együvé tartozását és támogatását a politikus és mártír örökségének továbbéltetésére és gondozására.

  Az emlékév letelte után is fontosnak tartottuk, hogy ezt a szellemi örökséget, üzenetet a Felvidék más, különböző magyarlakta régióiban megtartott szentmiséken is továbbvigyük. A Palócföldön, illetve Nógrád Vármegyében, Magyarországon már több település is helyet adott ilyen szentmiséknek, legutóbb február 1-én, éppen Ipolyi Arnold, egykori nagyváradi püspök szőlőfaluja, Ipolykeszi. A misét Xavéri Szent Ferenc ünnepén, Isten szolgája, Esterházy Jánosért is felajánlották a szertartást celebráló lelki atyák, a Terényből, Magyarországról érkezett Vagyóczky József esperes, és a helyi

  ...
 • Meglátjuk-e Őt?

  Meglátjuk-e Őt? - Kispál György csepeli plébános igehirdetése parlamenti képviselőknek

  Balog Zoltán (református püspök) minden év Adventjén, a Hold utcai református templomban, ökumenikus áhítatot szervez az országgyűlési képviselőknek. Harminc körül szoktak eljönni. Idén - váratlanul – engem kértek fel katolikus részről. Az első sorban ott ült az államelnök, a Országház elnöke, a miniszterelnök-helyettes, egyházi- és belügyek államtitkárai... A kezemben végig ott volt Eszterházy János vértanú képviselő életrajza.

 • Interjú Erdő Péter bíborossal a ma7 portálon

  Kevés dologban egyezünk meg a Felvidéken, de abban igen, hogy Esterházy János igazodási pont, és nem csak a felvidéki magyarságnak. Most már annak is van irodalma, hogy ő akár Közép-Európa szentje is lehetne, hiszen lengyeleket, cseheket, szlovákokat, magyarokat kötött össze. A lengyelek és a magyarok nem kérdéses, hol állnak, a cseheknél már megtört a jég, és úgy tűnik, hogy a szlovákoknál is van némi elmozdulás, de minden bizonnyal még nagyon hosszú az út Esterházy János elfogadásáig, boldoggá avatásáig. Hogyan látja ezt, Bíboros úr? Lehet ez a kapcsolódási pont szlovák és magyar között?

  Én bízom benne, hogy igen. Tanulmányoztam Esterházy János életét, és azokat az epizódokat is, amelyekre azok hivatkoznak, akik nemtetszéssel fogadják a boldoggá avatást.

  Nyilvánvaló, hogy annak idején is mindenki a saját kulturális öröksége, hovatartozása szerint próbálta megélni a hitét, az igazságérzetét, a tisztességét; mert az vitathatatlan, hogy Esterházy Jánost a tisztesség vezette akkor is, amikor nem magyarokról volt szó. Éppen ezért azt gondolom, hogy nincs olyan objektív akadály, ami végül is tartósan kizárhatná a boldoggá avatást.

  Károly király boldoggá avatása esetében is hasonló volt a helyzet, politikusoknál mindig fölmerülnek az összes lehetséges érzékenységek. 

  Csak az a gond, hogy a szlovák érvelés politikai

  ...
 • Megalakult az Isten szolgája Esterházy János imaszövetség

  2022. október 15-én, Bacsfán, a Szentantali Könnyező Szűzanya Kegyhelyén megtartott Isten szolgája Esterházy Jánosnak szentelt emléknap fontos eseményeként Schranko László plébános imaszövetség létrejöttét hirdette meg. Az újonnan meghirdetett lelki közösség Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek védnöksége alatt fő feladatának tekinti, hogy tagjai naponként imádkozzanak Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért. Az imaszövetség tagjai egyúttal ígéretet tesznek arra is, hogy követve Esterházy János, Istenre való ráhagyatkozásának példáját, elősegítik lelki örökségének kibontakoztatását többek között azáltal, hogy:

  1. hűségesek maradnak Krisztus Urunkba vetett hitükhöz és szülőföldjükhöz,

  2. imádkoznak nemzetükért és a népek közti kiengesztelődésért,

  3. a testvéri egységet erősítve imádkoznak szeretteikért, jótevőikért, valamint Egyházunk, civilizációnk s nemzeteink ellenségeiért.

 • Bemutatták Lukácsy György: Hazatérés című színdarabját a Nemzeti Színházban

  Fotó: Eöri Szabó Zsolt/ Nemzeti Színház

  2022. október 28-án tartották Lukácsy György: Hazatérés című színdarabjának bemutatóját a Nemzeti Színházban.

  Cikkek a témában:

  https://nullahategy.hu/az-o-lelkebe-mindenki-belefert-interju-rubold-odonnel-az-esterhazy-janosrol-szolo-darab-rendezojevel/

  https://magyarnemzet.hu/kultura/2022/10/rubold-odon-esterhazy-janos-helytallasa-embert-probalo-volt

  https://index.hu/kultur/2022/10/31/esterhazy-janos-hazateres-bemutato-nemzeti-szinhaz/

  https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/hazateres-1

 • Zarándoknapot tartottak Alsóbodokon Esterházy János emlékére és tiszteletére

  Zarándoknapot tartottak Alsóbodokon Isten szolgája, Esterházy János halálának 65. és hamvai végső nyugalomra helyezésének 5. évfordulóján. A tragikus sorsú felvidéki politikus földi maradványait 2017-ben helyezték örök nyugalomra a Nyitrához közeli Alsóbodokon a Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnában, s ekkor nyitotta meg kapuit a zarándokközpont, mely egész évben várja a látogatókat.

 • Az alsóbodoki zarándoklat után

  "Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatási ügye győzni fog. És ehhez tartozóan lesz kiengesztelődés és egymásra találás a Kárpát-medencei népek közt. Szeptember 17-én megint megmutattuk hamvai nyughelyén, hogy magyarok, szlovákok, lengyelek ezen a keresztúton járunk. Az út és a cél elválaszthatatlanul egy. A dátum csak hitünk függvénye. Az út helyett a keresztút szót azért használtam, mert nem diadalmenet az egymásra találás. Hajrá, tovább! "

  Alsóbodok, 2022. szeptember 17."

  Gál Péter

  Képriport a zarándoklatról, IDE KATTINTVA.

  Beszámoló (videókkal) a zarándoklatról, IDE KATTINTVA.

  Egy szvetter története - Esterházy János szenvedéseinek egyik mellékesnek tűnő, ám a vele való bánásmódot jól szemléltető részlete Mycielskiné Esterházy Mária (Esterházy János húga) és Esterházy János feljegyzései alapján IDE KATTINTVA.

 • Emléktáblát avattak gróf Esterházy János tiszteletére Bátorkeszin

  Bátorkeszi község önkormányzata a Felvidéki Értékőrzőkkel együtt Esterházy János emléktáblával díszítette a Fő téren álló kultúrház egyik falát. Oláh Szilveszter budapesti szobrászművésztől kapták ajándékba a bronz emlékplakettet, amelyet márványtáblára helyeztek, s június 18-án a mártír gróf életművéhez, mindenkori helytállásához méltó kultúrműsor keretében avattak fel és koszorúztak meg.

  A cikk folytatása az alább linkre kattintva érhető el:

  https://ma7.sk/tajaink/emlektablat-avattak-grof-esterhazy-janos-tiszteletere-batorkeszin-kepgaleriaval

  További cikk a témában:

  „Nagyon szép a plakett, de az emléktáblával baj van: nincs hová vésni, hogy Szent gróf Esterházy János”

 • Esterházy-emlékünnepség a Endrődy János Alapiskola parkjában

  „Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szeme előtt lebeg azok példát adó munkássága.“ (Esterházy János)

  Az elmúlt hétvégén, szemerkélő esőben a fenti idézettel nyitotta meg a muzslai Endrődy János Alapiskola igazgatója, Ölveczky Árpád az emlékünnepséget az iskola előtti történelmi parkban.

  Muzslán 2021-ben ünnepélyes keretek között avatták fel a községi önkormányzat jóvoltából emelt Esterházy János-emlékoszlopot. Az emlékünnepen főleg az iskola diákjai vettek részt. A bevezetőben Lőrincz Aranka Sarolta Esterházyról írt verse hangzott el az iskola diákjának előadásában.

 • „Zsidóbérenc, magyar féreg” – nyolcvan éve mondott nemet Esterházy János

  Május 13-án délelőtt meghitt, ünnepélyes keretek között leplezték le az Esterházy János-emléktáblát a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban. Turi Török Tibor szobrászművész alkotását Kiss Róbert, a Nagyszombati Egyházmegye általános helynöke áldotta meg. Az Esterházy Akadémia és a Felvidéki Értékőrzők szervezésében emlékfát is ültettek az iskolaközpont udvarán az 1942. május 15-i „nemmel szavazás” nyolcvanadik évfordulójára emlékezve.
  Madarász Róbert, az iskolaközpont igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, az emberséget, a szeretetet, önzetlenséget, a mindvégig kitartást és a bátorságot jöttek ma ünnepelni. „A mártír sorsú gróf Esterházy János előtt hajtunk ma fejet” – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy 1928-ban Esterházy Jánosnak is köszönhetően egy év alatt épült fel a komáromi Marianum katolikus kisszeminárium és internátus, hogy a felvidéki magyarságnak „véréből való papot, tanítót és értelmiséget nevelhessen”.
  Hangsúlyozta, Esterházy János kiállt a kisebbségi létbe kényszerült felvidéki magyarok nyelvi, kulturális és gazdasági jogaiért, de az első bécsi döntést követően a magyar kormánytól a szlovák lakosság jogainak betartását is megkövetelte a visszacsatolt területeken. Felidézte, 1942. május 15-én a szlovák parlament tagjaként nemet mondott a zsidóság kitelepítéséről szóló 68-as számú

  ...
 • Orosch János: Őeminenciája Erdő Péter bíboros, prímás laudációja

  Ahogy arról a Felvidék.ma portál is beszámolt, 2022 márciusában az Országgyűlés épületében átadták az Isten szolgája gróf Esterházy Jánosról elnevezett Esterházy-díjat Erdő Péter bíboros, valamint Martényi Árpád részére. A bíboros laudációját Orosch János nagyszombati érsek mondta, amire válaszként a Pravda című napilap hasábjain jelent meg egy, a grófot az 1947-ben hozott ítélet alapján, valamint a nagyszombati érseket elmarasztaló írás. Orosch János laudációját alább teljes egészében közöljük.

  „Főtisztelendő és eminenciás bíboros, prímás úr, tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, excellenciás urak, a közélet és kulturális világ nagyra becsült képviselői, tisztelt jelenlévők!

  Nem könnyű feladat hárult rám. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés számomra elmondani a laudációt Őeminenciája, Erdő Péter bíboros úr elismerésének alkalmából, aki az egyházi, kulturális és akadémiai világ megbecsült személyisége nemcsak idehaza, hanem külföldön is. Nehéz helyzetben vagyok, mivel nagyra becsült kortársamtól eltérően kicsi falusi plébániaközösségekben működtem, míg ő fiatal korától fogva egyetemeken tevékenykedett egészen az esztergomi prímási katedráig, amely Magyarország összes templomának anyja és tanítója. Bátorsággal tölt el azonban az a tény, hogy bíboros úrhoz sokéves

  ...
 • Pro probitate, avagy a nyolcvanadik évforduló

  2022. május 15-én arra emlékezünk, hogy Esterházy János 80 évvel ezelőtt, ezen a napon tagadta meg a szlovákiai zsidók deportálását elrendelő „istentelen és embertelen” törvény megszavazását. Íme, egy szemtanú, a pozsonyi származású író, Ébert Tibor visszaemlékezése az egykori eseményre:
  „Magas, szürke ruhás férfi jön ki az épületből [a parlamentből] a lépcsőn. Kétoldalt fújoznak az emberek, öklüket rázzák többen, a rendőrkordon visszanyomja a tömeget. A férfi lemegy a lépcsőn, kiköpdösnek felé …» Zsidóbérenc magyar! Magyar féreg!« - ilyeneket hallok. A férfi autóba száll, rendőrök csinálnak utat neki, a tömeg közül egyesek az autót ütögetik, köpdösik. Az autó megindul a Múzeum kávéház, a Grössling fürdő irányába, köveket hajigálnak rá. Másnap megtudom, Esterházy János, a magyarság képviselője volt az egyetlen a szlovák parlamentben, aki nem szavazta meg a zsidótörvényt, mely az első ilyen törvények egyike Közép-Európában. Fogalmam sem volt, mi is lehet az a törvény, árjásítás, milyenek a következményei, mi a numerus clausus, numerus nullus. .. De nem felejtem el azt a gyűlöletet az arcokon...” (Ébert Tibor: Jób könyve, Széphalom Könyvek -Regio, Budapest, 1991, 100.o.)
  E bátor kiállásra tisztelettel emlékezve, az évfordulón, s az azt követő két hétben Grzegorz Kubaszko magyar feliratokkal ellátott „Esterházy János. Az eltörölhetetlen történelem” című dokumentumfilmje megtekinthető lesz honlapunkon.

  ...
 • Lelki nap és konferencia Nagymegyeren Esterházy János tiszteletére

  Április 26-án tartották Nagymegyeren az Isten szolgája Esterházy János lelki nap és konferencia elnevezésű rendezvényt, melyet papok, hitoktatók és Esterházy János tisztelői részére szerveztek. A rendezvény fővédnöke Orosch János nagyszombati érsek volt.

  Az esemény reggel 9 órakor szentmisével kezdődött a nagymegyeri Szent Miklós-plébániatemplomban. A szertartás főcelebránsaként Orosch János nagyszombati érsek a misét Esterházy János boldoggá avatásáért ajánlotta fel. A szentmise végeztével a jelenlevők együtt megkoszorúzták Esterházy János templom oldalán található emléktábláját.

 • Triptichon - Bemutatták az Esterházy János életéről szóló dokumentumfilmet

  Budapest, 2022. március 21. Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című film díszbemutatóján a Pesti Vigadóban 2022. március 21-én. A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a dokumentumfilm. MTI/Balogh Zoltán

  Budapest, 2022. március 21., hétfő (MTI) - A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm, melynek díszbemutatóját hétfő este tartották meg Budapesten, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

  Budapest, 2022. március 21. Maciej Szymanowski lengyel történész, hungarológus beszédet mond a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című film díszbemutatóján

  ...
 • Esterházy János meghurcolásának, kálváriájának 65 év elmúltával sincs vége

  „Határozottan elutasítjuk és elítéljük a Pravda napilap újságírója által megfogalmazott hazugságokat, Esterházy János nevének, szent örökségének és mártíromságának bepiszkolására tett újabb kísérletet” – írta közösségi oldalán a Szövetség – MKP platformja.

  Esterházy Jánosnak még mindig vannak rosszakarói, akik ezúttal nem vörös festékkel öntötték arcon e kivételes ember szobrát, hanem a szavak szennyével mocskolták be egy igaz magyar, egy igaz keresztény, egy igaz ember jó hírnevét! Vannak, akiknek a szlovák–magyar megbékélés semmit nem jelent. Sőt, az ellenségkeresésben élik ki magukat.
  „Mi azonban tudjuk, hogy végül nem a népbíróság koncepciós perében megfogalmazott rágalmak alapján ítéli meg az utókor Esterházyt, hanem győz az igazság, és megérjük, hogy nemcsak boldoggá, de hamarosan szentté avatják a felvidéki magyarság példaértékűen helytálló mártírját, politikai hősét” – írta a Szövetség – MKP platformja a Pravdában megjelent cikk kapcsán, melyben Esterházy Jánost bűnözőnek nevezték.

  „Vasárnap Esterházy-díjjal tüntették ki Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket,

  ...
 • Lezárult az Isten szolgája Esterházy János-emlékév – galéria

  Szöveg és képek: Jandura Péter - 2022.03.10.

  Az emlékév ünnepélyes záróeseményeit 2022. március 9-én tartották Nagycétényben és Alsóbodokon. Az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont és a nagycétényi Csemadok Tiszta Forrás Alapszervezete társszervezésével emléktáblát állítottak Esterházy János tiszteletére a templom melletti parkban. Az ünnepség Alsóbodokon hálaadó szentmisével folytatódott, majd Esterházy sírjának koszorúzását követően sor került az emlékév kiértékelésére, ahol megköszönték mindenkinek az egész évben nyújtott segítséget és támogatást.

  Forrás: felvidek.ma

 • Semjén: Esterházy János magyarsága összeköt minket a körülöttünk élő népekkel

  Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke társaságában, akiktől átvette az Esterházy-díjat a mártírsorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen az Országház felsőházi termében 2022. március 13-án. MTI/Máthé Zoltán

  Esterházy János magyarsága nem elválaszt minket a körülöttünk élő népektől, hanem összeköt velük – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mártír sorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen vasárnap, az Országház felsőházi termében.

  Semjén Zsolt hangsúlyozta: Esterházy János „annak a közép-európai együttműködésnek, sorsközösségnek is szimbóluma”, amit most a visegrádi négyek együttműködés próbál építeni.

  Semjén Zsolt a kereszténység és nemzetek kapcsolatáról szólva azt mondta: a kereszténység a legegyetemesebb értékrend, hiszen Jézus Krisztus evangéliuma az élet minden területén érvényes. Ugyanakkor az egyetemes kereszténység nem megszüntette a nemzeteket, hanem

  ...
 • Esterházy Jánosról a kommunizmus áldozatainak emléknapján

  A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán két magyarországi helyszínen is megemlékeztek Isten szolgája Esterházy János életéről és mártíriumáról.

  Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban 2022. február 24-én került sor az Esterházy János élete, mártírhalála és lelki öröksége című emléknapra, melyet Limbacher Gábor múzeumigazgató bevezetője után Balla Mihály országgyűlési képviselő nyitott meg. A képviselő úr elmondta, Nógrád megye a Felvidék kapujaként kezdettől fogva erkölcsi kötelességének érzi, hogy a mártír Esterházy János gróf emlékét „nemzetünk nagyjai közé sorolva” megőrizze és továbbadja az utókornak.